Jó, ha tudod

Először is a polcok felett látható feliratok: pl. „Mesék”, „Versek”. De ha közelebbről is megnézed a könyveket, láthatod, hogy sok gerincén különböző színű csíkok vannak, így:

  • a verseskönyveken zöld
  • a bábjátékokon, színműveken piros
  • az idegen nyelvű könyveken kék
  • a kézikönyvtáriakon sárga
  • a segédkönyveken pedig rózsaszín

A könyvek gerincén mást is találsz: az ABC egy betűjét és egy számot. A szépirodalmi művek (pl. mesekönyvek, verseskötetek, regények) íróik, szerzőik vezetékneveinek betűrendje alapján kerülnek a polcra. A vezetéknevek kezdőbetűje alkotja a betűjelet, amit egy kétjegyű szám is kiegészít. Ez jelöli az azonos betűvel kezdődő írók közötti sorrendet. A betűjel és a szám együtt alkotja az ún. Cutter-számot. Ez a szépirodalmi művek raktári jelzete. Vagyis ha pl. Arany János műveit keresed a polcon, akkor az A 76 raktári jelzet alatt találod, mert a szerző vezetékneve A betűvel kezdődik, az írók közötti sorrend szerint pedig a 76-os számot kapta.

Az ismeretterjesztő könyvek raktári jelzete egy kicsit különbözik a szépirodalométól, mert ezek a témájuk alapján kerülnek a polcokra. Attól függően, hogy milyen témáról szólnak, kapnak egy háromjegyű számot, ez az ún. szakjelzet. Ezen belül pedig – ahogy a szépirodalmi műveknél – a raktári jelzet, vagyis a Cutter-szám határozza meg a helyüket. Az azonos témával foglalkozó könyvek ugyanazt a szakjelzetet kapják. Ha pl. Georg A. Radtke: A hullámos papagáj című könyvét keresed, akkor a 636 R 24 raktári jelzet alatt találod meg a polcon. A 636-os szakjelzet az állattenyésztéssel, állattartással kapcsolatos könyveket jelöli, az írók közötti sorrend szerint pedig a szerző az R 24-es Cutter-számot kapta.

Most már csak az a kérdés, honnan fogod tudni, hogy melyik könyvnek mi a raktári jelzete? Ez sem bonyolult dolog. Használd az elektronikus katalógust! A katalógus mindig választ ad arra, hogy egy adott könyvtárban kiről, miről, mely szerzőktől, milyen könyveket, műveket, hol találhatunk meg. Korábban a katalógusok ún. cédulákból álltak, de ma már elektronikus katalógust használunk. Ez egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a keresést. A könyvet megtalálod a szerző neve vagy a cím alapján, de ha egyikre sem emlékszel, akkor is van megoldás, mert téma szerint is kereshetsz, vagy akár egy szó alapján, ami szerepel a könyv címében. Az elektronikus katalógus ezen kívül még sok lehetőséget kínál.