Intézményünkről

 

A könyvtártörténet Tapolcán a régmúltba nyúlik vissza. Városunkban első ízben rendezett könyvtár nyomaival 1872-ben találkozhatunk a Gazdasági Felsőbb Népiskolában. A két háború között különböző egyletek és körök működtetnek kisebb könyvtárakat, 1945 után pedig gyorsan szaporodnak az egyleti, hivatali könyvtárak, amíg 1949-ben – pár száz kötettel, letéti népkönyvtárként – megalakul a mai könyvtár elődje. Innen még – a községi, a járási és a városi könyvtáron át – hosszú az út a külön egységként működő részlegeket egyesítő, egységes arculatot mutató, az információs társadalom igényeit is kielégíteni képes intézményig.

Könyvtárunk a város központjában, a Batsányi u. 1. szám alatt, a Pártszékház egykori épületében kapott helyet. Az egyes részlegek eltérő időpontban költöztek be.

Elsőként a gyermekrészleg érkezett ide a Szentháromság tér 11. szám alól, miután 1989. december 24-én – tűzesetből kifolyólag – mind az épületben, mind az állományban olyan mértékű kár keletkezett, ami lehetetlenné tette a további működést.

A könyvtár egyéb részlegei 1992-ben költöztek be. Utolsóként – 1996-ban – a felnőtt olvasószolgálat is ebben az épületben került elhelyezésre.

Az intézmény „belakja” az épületnek mind az öt szintjét. A legalsó szinten a raktár kapott helyet. A földszinti tér alkalmas kamarakiállítások bemutatására, ezen kívül itt zajlik rendezvényeink egy része. Az I. emeleten található felnőtt olvasószolgálat kényelmes folyóiratolvasóval és barátságos kölcsönzőtérrel várja a látogatókat, a könyvet kölcsönözni, a napi- és hetilapokat, egyéb újságokat böngészni kívánókat. A gyermekrészleg a II. emeleten gyakran hangos az óvodás- és iskoláscsoportok zsivajától, akik könyvtári órára, könyvtárbemutatóra, klubfoglalkozásra, vagy éppen valamilyen rendezvényre érkeznek ide. Ezen a szinten babaszoba is kialakításra került számtalan játékkal. Aki helyismereti témában szeretne kutatást végezni, adatot, információt gyűjteni, a III. emeleten találja meg a helyismereti részleget.

Könyvtárunk teljes állománya visszakereshető katalógusunkban, amelyet honlapunkon keresztül érhetnek el az érdeklődők. Ugyanitt léphetnek be saját használói felületükre beiratkozott olvasóink és vehetik igénybe online szolgáltatásainkat.

A hagyományos könyvtári szolgáltatásokon kívül nálunk lehetőség van többek között pl. spirálozásra, laminálásra, de a betérők kérhetnek akár szövegszerkesztést is.

Egész éven át ingyenes rendezvények, programok változatos sorával várjuk látogatóinkat.