A Nagy Háború tapolcai arcai

A Nagy Háború tapolcai arcai  és emlékezete a tárgyi emlékek tükrében

 

Az első világháború tapolcai centenáriumi megemlékezés-sorozatához a Wass Albert Könyvtár és Múzeum saját szakmai prezentációval csatlakozott. A Templom-dombi múzeumépület első kiállítótermében 2014 novemberétől 2018 novemberéig tekinthető meg a „A Nagy Háború tapolcai arcai – és emlékezete a tárgyi emlékek tükrében” című időszaki tárlat.

A kiállítás a tapolcai múzeum hadtörténeti tárgyi és könyvészeti relikviáit tárja a látogatóközönség elé. A bemutatott műtárgyak között nagy számban szerepelnek tapolcai és tapolcai kötődésű magángyűjtőktől kölcsönkapott korabeli militáriák. A kiállítóteremben a falakról az első világháborúban harcolt tapolcai gyalogosok, huszárok, tüzérek, műszaki katonák és haditengerészek az ifjúkori katonaportréikkal tekintenek a belépőkre. A katonafényképek időívének záróelemei az 1980-as évek közepén még életben volt első világháborús tapolcai hadviseltek idős kori arcképfotói.

A kiállítás tematikus berendezésű tárlóiban korabeli könyvészeti dokumentumokat, gyalogsági és lovassági fegyvereket, felszerelési darabokat, jelvényeket és kitüntetéseket, a trench-art, a lövészárokművészet egyes példányait, illetve száz év után, a hajdani harctereken ma is fellelhető lövészárok-leleteket szemlélhetik a látogatók. Központi látványelemként jelenik meg egy az Isonzó-fronton éppen olasz gáztámadás alatt álló osztrák-magyar védőállás rekonstruált árokszakasza, benne egy a közeledő ellenséges támadást feltűzött szuronnyal váró honvéd gyalogos korhűen felszerelt félalakos figurájával. A magyarázó szövegek, a műtárgy- és képaláírások három nyelven, a magyar mellett angolul és németül készültek.

Az időszaki kiállítás az első világháború évfordulós esztendeihez igazodva, 2018 őszéig látogatható a múzeum nyitvatartási idejében.