Julian Rubinstein: A viszkis A viszkis

"Bankrablások, jégkorong, szőrmecsempészet Erdélyből, túlórázó detektívek és összetört szívek hiteles története" - olvashatjuk a kötet alcímében. A fiatal amerikai újságíró annak idején Ambrus Attila, vagy ahogyan a legtöbben emlegetik mind a mai napig: a "Viszkis" történetében látta meg azt a lehetőséget, hogy bemutassa olvasóinak a kelet-európai országokban lezajlott rendszerváltozás zűrzavaros légkörét. Az eredetileg 2004-ben napvilágot látott, s magyarul már ugyanabban az évben, A viszkis rabló balladája (200426509) címmel megjelent kötet nem csupán egy jól körüljárt bűnügyi-dokumentumregény: korrajz, amely egy amerikai szemével láttatja a kilencvenes évek Magyarországát. A most új fordításban olvasható könyvből megismerhetjük Ambrus Attila Magyarországra szökésének történetét Ceauşescu rémuralma elől, a magyarországi beilleszkedés nehézségeit, a sportkarrier állomásait, és természetesen az Orbán Gáborral közösen elkövetett, újabb és újabb bank- és postarablásokat (összesen harmincat), melyek előtt Ambrus rendszeresen whiskyt ivott (innen is a valóságos nemzeti népmesei hőssé váló rabló közkeletű megnevezése). A kötet a lebukás körülményeit, az előzetesből való megszökését és újabb kézre kerítését, elítélését és az első börtönéveket is bemutatja. A könyv elején a szereplők rövid ismertetése, valamint térképvázlatok segítik a tájékozódást (s magának a Viszkisnek a rövid előszavát is elolvashatjuk), a kötet végén pedig fekete-fehér képmelléklet kapott helyet. Az új megjelenés vélhetően annak köszönhető, hogy a mozik 2017. november végén mutatják be Antal Nimród A Viszkis című filmjét, melyben Szalay Bence alakítja Ambrus Attilát. (forrás: www.kello.hu)

 

Rachel Abbott: Idegen gyerek Idegen gyerek

David Joseph sikeres manchesteri üzletember, aki boldog házasságban él Caroline-nal; a párnak van egy hat éves kislánya, Natasha. Egy nap David egész élete romba dől: a felesége egy abszurd véletlen balesetben az életét veszti, a lányának pedig nyoma vész. A férfi romokban hever, és igazából csak akkor kezd visszatérni az életkedve, amikor pár év múlva megismerkedik Emmával. A kedves nő mellett lassan elkezd felépülni, olyannyira, hogy kisvártatva feleségül veszi, és megszületik a kisfiuk, Ollie. Egy nap azonban feltűnik náluk egy nyugtalanító kisugárzású, konok némaságában is dühös és frusztrált kamaszlány, akiről hamarosan kiderül, hogy nem más, mint Natasha. Emma minden lelkierejét összeszedve igyekszik közel kerülni férje lányához, ám amikor Natasha magával viszi a kisbaba Ollie-t, és a kisfiú eltűnik, teljesen összeomlik. Segítségért egykori vőlegénye rendőr bátyjához, Tom Douglas nyomozótiszthez fordul, aki kideríti, hogy Ollie eltűnéséért egy bűnbanda felelős, akik hatalmukba kerítették Natashát - és akik nemsokára megzsarolják Davidet és Emmát, hogy ha nem hajtanak végre egy bizonyos bűncselekményt, akkor sosem kapják vissza Ollie-t... A pszichothriller nagykorú olvasók figyelmébe ajánlható. (forrás: www.kello.hu)

 

Lakatos Levente: A hatalom szabályai A hatalom szabalyai

Folytatódik Kereszthy Liza és Szentesy Igor története ebben a mostani, e-könyv alapján írt történetben. Az előzményből megismert Liza politikus édesapja meghalt, s lányára óriási terhet hagyott: egy halom adósságot, illetve egy nővért, Tildát, aki "a sátán földi helytartója". Liza tizenkét éves kora óta nem látta Tildát, aki Kanadából tér vissza az örökség reményében, és aki minden lehetséges módon megkeseríti a lány életét. Mindezek mellett más nagy bánata is van Lizának: szakított ízig-vérig rosszfiú szeretőjével, Igorral, s bár tudja, hogy helyesen döntött, mégiscsak el van keseredve a dolog miatt. A lapátra tett Igor ezalatt úgy dönt, hogy nagyon is elege van a bosszantóan kaotikus érzelmekből, ideje visszavedleni azzá, aki volt: számító, minden adódó lehetőséggel lelkiismeret-furdalás nélkül élő vadásszá. A sors azonban nem elégszik meg Liza és Igor döntésével: még sok fordulat vár kettejükre ebben a kötetben... (forrás: www.kello.hu)

 

Dara Dezombre: A mennyei Jeruzsálem szelleme A mennyei Jeruzsalem

Vérfagyasztóan brutális bűncselekmények tartják rettegésben Moszkvát. Sorra bukkannak rendkívül kegyetlen módon megkínzott és kivégzett emberek holttestére: valakinek például a kezét vágták le, másokat valósággal felnégyeltek. Nyilvánvalónak tűnik, hogy sorozatgyilkosságról van szó. De vajon miért pont Moszkva városközpontjában hagyja a tettes a holttesteket? És miért pont ők az áldozatok? Mi a bűnük, ami miatt ilyen brutálisan végeztek velük? Erre keresi a válasz a tapasztalt városi nyomozó, Andrej Jakovlev és a frissen végzett jogász, a rendőrségen gyakornoki munkáját végző Masa Karavaj. Úgy tűnik, a szálak a mennyei Jeruzsálem középkori orosz eszméjéhez vezetnek. De vajon sikerül elfogni a tettest, mielőtt végez azokkal, akik fontosak Másának?...  (forrás: www.kello.hu)

 

 

Robin Cook: Hibridóma Hibridoma

Lynn Pierce negyedéves orvostanhallgató a Mason-Dixon Egyetemen, akinek addigi kiegyensúlyozott, boldog életét egy csapásra felborítja szerelme, Carl egy rutinnak számító sebészeti beavatkozás közbeni hirtelen és megmagyarázhatatlan halála. Lynn nem elégszik meg azzal a magyarázattal, amivel az illetékesek szolgálnak, és maga kezd nyomozásba egy kollégájával, Michaellel, lehetséges okok után kutatva. Ahogy elkezdik felfejteni a szálakat, sokkal nyomasztóbb tényekre kezd fény derülni egy esetleges műhibánál. Egy nap aztán Lynn és Michael halálos fenyegetést kap, ha nem hagyják abba a kutakodást, ám a lányt már ez sem tartja vissza az igazság felderítésétől... Az orvosi krimi klasszikus vonalát képviselő regény nagykorú olvasók figyelmébe ajánlható. (forrás: www.kello.hu)

 

 

Veronika Henry: Könyvesbolti szerelmek Konyvesbolti szerelmek

A romantikus történet 1983-ban veszi kezdetét, amikor az angliai kisvárosban, Cotswoldban az olvasás, és a könyvek elkötelezett rajongója, Julius megnyitja kicsiny könyvesboltját, amely csakhamar a környék leglátogatottabb helye lesz. Harminckét évvel később Julius átadja lelkét a mindenhatónak, és ekkor lánya, Emilia lesz a bolt új tulajdonosa. A lány apja nyomdokába lépve varázslatos hellyé alakítja az olvasás „szentélyét”, mert akik betérnek hozzá, azok csakhamar társra, barátra lelnek az üzletben. Sarah, Bea, June, Thomasina mind különleges figyelemben részesülnek a könyvkereskedésben, mert Emilia mindenkivel kedvesen elbeszélget, és az asszonyok, de a férfiak is megnyílnak előtte, elmesélik napi gondjaikat, bánatukat, és valami rejtélyes csoda folytán ezek a problémák lassan, de biztosan megoldódni látszanak. Ám egy napon az egyik látogatójában csalódnia kell Emiliának, mert Jackson, aki valójában nem nagy könyvkedvelő egy őszinte pillanatában bevallja a lánynak, hogy egy Ian Mendip nevű férfinek dolgozik, aki azzal a feladattal bízta meg őt, hogy bármi áron, de vegye rá Emilit, hogy eladja a boltot. Szerencsére Jackson „jó útra tér” és végül a városka lakói együttesen újítják fel a Nightingale könyvesboltot, és eközben Marlowe, aki már régen gyengéd érzelmeket táplál a tulajdonosnő iránt is elnyeri méltó jutalmát…Valódi „cukorba mártott” karácsonyi történet, amely a nőolvasók érzelmeire számít, őket varázsolhatja el. (forrás: www.kello.hu)

 

Nora Roberts: Naplemente idején Naplemente idején

Nora Roberts új regénye egyszerre romantikus és bűnügyi történet. A helyszín az északon Kanadával határos Montana állam nyugati része: a Bodine-farm és üdülőközpont, amely minden kikapcsolódásra vágyónak kitűnő választásnak tűnhet. Egy család négy generációja él itt, a több mint harmincezer hold területű birtokon, melyet Bodine Longbow vezet. A család egyik tagja, Alice még unokahúga, Bodine születése előtt elhagyta a birtokot, és azóta senki nem hallott felőle. Pedig a nő a közelben él, egy új családban, igaz, megbomlott elmével... A farmra felvett egyik új alkalmazott, Callen Skinner az egyik reggel, egy Bo nevű férfival sétálva, a hóban egy kocsmai pultoslány holttestére bukkan, majd néhány nappal később újabb gyilkosság történik. A rendőrség Callent gyanúsítja, Bo azonban megbízik az ártatlanságban. Aztán pedig ismét feltűnik a színen Alice, alaposan felbolygatva a család és a környék nyugalmát... (forrás: www.kello.hu)

 

Kelly Rimmer: Kinek a lánya? Kinek a lanya

Az Ausztráliában játszódó történet, 2012-ben veszi kezdetét, amikor a főszereplő, Sabrina, 38 esztendős korában, számos vetélés után végre áldott állapotba kerül. Férjével, Teddel nagyon aggódnak, hogy sikerüljön kihordani a gyermeket, és ezért Sabrina megkérdezi anyját, Megant, hogy ő annak idején könnyen esett-e teherbe? Az asszony zavarba jön, hárítja a kérdést, és amilyen gyorsan csak lehet, férjével, Grae-el együtt hazasietnek a lányuktól. Másnap a szülői pár megjelenik, és bevallják, hogy Sabrina nem a vérszerinti gyermekük, mert 38 évvel ezelőtt örökbe fogadták. A lányban egy világ dől össze, képtelen feldolgozni, hogy miért nem szóltak erről már korábban a szülei, és elhatározza, kideríti, ki az édesanyja. Ez azonban Megan ellenállásába ütközik, mert az asszony sokáig tagadja, hogy tud valamit Sabrina édesanyjáról. A szerző a jelen idejű történések közé beékelt, Sabrina édesanyjától, Lillytől való, 1973-ban írt levelek nyomán arról tudósít, hogy a fiatal lány tizenhat évesen esett teherbe szerelmétől, James Wyzleckitől, ám mivel kiskorú volt, nem ő, hanem idősödő apja, a Tata döntött arról, hogy egy anyaotthonban szülje meg a gyermekét, majd azt, "kényszer örökbefogadás" jogcímmel válasszák el az édesanyjától. Lilly kétségbeesett leveleket ír szerelmének, ám ezek nem jutnak el a címzetthez, ekkor az anyaotthonban dolgozó Megan, megígéri a lánynak, hogy mindenben segíti, ha megszületik a kislánya, elviszi a saját házukba Sabrinát, és azt mondja Lillynek, hogy amint jelentkezik James, visszaadja a kislányt. Az asszony azonban meddő, és férje akaratára, aki nagyon szeretne gyermeket, végül nem adják vissza a kislányt. Hamis papírokkal a nevükre veszik Sabrinát, aki felnőve miután megtudja a titkot, fölkutatja édesanyját. Megtalálja Lillyt, aki már James felesége, és három gyermek édesanyja. Az asszony határtalan boldogsággal fogadja, hogy Sabrinát végre magához ölelheti, és amikor találkozik Megannal megbocsát neki. Így a történet végére Sabrina gyermeke, Hugó már úgy jön világra, hogy békés és szerető nagycsalád veszi körül. Főként nőolvasóknak lehet ajánlani, az utószó szerint valós eseményeken alapuló regényt. (forrás: www.kello.hu)

 

Tasmina Perry: A lánykérés A lanykekres

A jogászból lett brit újságíró, laptulajdonos és írónő, Tasmina Perry legújabb bestsellerében is mesterien szövögeti a szerelem és az árulás finom hálóját. Regénye az ötvenes évek Londonjába és a jelen kori, modern Manhattanbe repíti olvasóját, megtudni, milyen is második esély lehetősége. 1958-ban a tizennyolc éves Georgia Hamiltont Londonba küldik a társaságba bevezetendő ifjú hölgyek, az "első bálozók" szezonjára, ám a független szellemű lány, akinek titkos álma, hogy író legyen, egyáltalán nem óhajt részt venni a férjfogási versenyben. Amikor azonban bekövetkezik egy tragédia, Georgia sorsa megpecsételődik. 2012. A szerelméhez siető Amy Carrell azt reméli, hogy a mai este megváltoztatja a sorsát. Így is történik - csak nem egészen úgy, ahogyan képzelte. A lesújtott lány mindenáron el akar szabadulni Londonból, ezért egy újsághirdetésre válaszolva elvállalja az útitárs szerepét egy rejtélyes idegen hölgy mellett, aki Manhattanbe akar utazni. Nem is sejti, hogy útközben felfed egy szerelmi történetet, amely ötven éve vár arra, hogy elmeséljék - és megnyit egy szívet, amely arra vár, hogy ismét életre kelhessen… (forrás: www.kello.hu)

 

David Baldacci: Emlékek börtönében Emlekek bortoneben

Amikor tizenhat hónappal ezelőtt Amos Decker hazaérkezve megtalálta otthon a felesége és az egyetlen lánya holttestét, úgy érezte, hogy képtelen a folytatásra. A gyász teljesen elborította, elvesztette nyomozói állását, az otthonát, s végül az önbecsülését is - pedig Amos maga volt a tökéletes detektív, hiszen egy fiatalkori súlyos sportsérülés következményként minden egyes mozzanatot megjegyzett, ami történt vele, amit látott. Amikor felkeresi volt kollégája, Mary Lancaster a hírrel, hogy valaki vallomást tett a családja meggyilkolásával kapcsolatban, tudja, hogy eljött az idő arra, hogy rendezze a sorait, összeszedje magát, és megküzdjön az igazságért. Ezzel egy időben borzalmas tragédia történik egy helyi iskolában: valaki fegyverrel lő halomra kamaszokat, és aztán nyoma vész. Amos közel másfél év után ismét tettre kész, és teljes fordulatszámmal ered a tettes nyomába, akinek ráadásul feltételezése szerint köze lehet a családja kivégzéséhez is... A történet a keményvonalas krimiket kedvelő olvasók figyelmére számíthat. (forrás: www.kello.hu)

SZJA 1%

Kérjük, támogassa személyi jövedelemadója 1%-ával a Tapolcai Könyvtárpártoló Alapítványt! Adószám: 19261155-1-19

WIFI

WIFI routerünkön keresztül csatlakozhat a világhálóra saját hordozható számítógépével is.

© 2011 Wass Albert Könyvtár és Múzeum. Minden jog fenntartva. - A weboldalon található írott-, képi-, és hanganyagok csak a Wass Albert Könyvtár engedélyével jeleníthetőek meg más médiákban! Minden közlés esetén meg kell jelölni forrásként a www.vktapolca.hu internetes címet!