„A helyismereti munka feltétlen szükséglete az adott hely szeretete.”

(Bényei Miklós)

 

Könyvtárunk III. emeletén található a helyismereti részleg. Itt gyűjtjük – évtizedek óta – a mikrokörnyezetünkről, azaz a településről, annak vonzáskörzetéről és a Tapolcai kistérségről szóló irodalmat.

Ezek a dokumentumok rögzítik a város múltjának és jelenének történéseit, eseményeit. Gyűjtünk minden helyi vonatkozású irodalmat, legyen az bármilyen témájú: földrajz, történelem, irodalom, tudomány, stb.

A különgyűjteményben megtalálhatók

  • könyvek (helyi szerzők művei, kifejezetten a településre/kistérségre vonatkozó irodalom, országos kiadványoknak a településre vonatkozó részei)
  • időszaki kiadványok (a településen megjelent újságok, folyóiratok, hetilapok, országos időszaki kiadványok helyi vonatkozású cikkei)
  • cikk-kivágatok (az időszaki kiadványokban megjelent helyi vonatkozású cikkek tematikus gyűjteménye)
  • aprónyomtatványok (prospektusok, szórólapok, plakátok, meghívók, stb.)
  • képeslap- és fotógyűjtemény
  • kéziratok (beszámolók, szakdolgozatok, kimutatások, stb.)
  • képviselő-testületi jegyzőkönyvek (1852-től)
  • mikrofilmek (korabeli időszaki kiadványok)
  • életrajzi anyag (ma élő és már elhunyt, helyi kötődésű neves személyiségek életrajzai)
  • Batsányi-gyűjtemény (Batsányi Jánosról összegyűjtött anyag)

Az állomány védelme és megőrzése rendkívül fontos, hiszen e dokumentumok egy része egyedi, nehezen vagy egyáltalán nem pótolható. Éppen ezért a helyismereti gyűjtemény állománya nem kölcsönözhető.

Helyi témában készít szakdolgozatot? Kutatómunkát végez Tapolcára vagy a kistérségre vonatkozólag? Vagy egyszerűen csak szeretné tudni, mi történt városunkban ötven éve, vagy éppen a középkorban? Keresse fel helyismereti részlegünket – itt választ kaphat kérdéseire.

 

Felhívás

Könyvtárunk az utókor számára megőrzi és hozzáférhetővé teszi a település életének, történelmének helyi történeti értékkel bíró dokumentumait. Amennyiben Ön is rendelkezik ilyesmivel, kérjük, ossza meg velünk archiválás céljából.

SZJA 1%

Kérjük, támogassa személyi jövedelemadója 1%-ával a Tapolcai Könyvtárpártoló Alapítványt! Adószám: 19261155-1-19

WIFI

WIFI routerünkön keresztül csatlakozhat a világhálóra saját hordozható számítógépével is.

© 2011 Wass Albert Könyvtár és Múzeum. Minden jog fenntartva. - A weboldalon található írott-, képi-, és hanganyagok csak a Wass Albert Könyvtár engedélyével jeleníthetőek meg más médiákban! Minden közlés esetén meg kell jelölni forrásként a www.vktapolca.hu internetes címet!