Célunk az, hogy az intézményünk honlapját használók gyorsan, keresgélés nélkül jussanak el hasznos oldalakra és találjanak fontos információkat. Linkgyűjteményünk -amelyet tematikus sorrendben, rövid tartalomismertetéssel tettünk közzé és folyamatosan bővítünk - a Korszerű könyvtár kézikönyv "Az internetes tájékoztatás forrásai" című fejezete (szerző: Szabóné Kereskényi Gabriella) alapján került összeállításra.

 

A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   Z


Államigazgatási szervek

www.kozinfo.com
Önkormányzati, közigazgatási információs rendszer, megyei és települési önkormányzatok elérhetőségei, a hivatalok félfogadása, intézmények, költségvetési adatok, helyi adók, polgármesterek, jegyzők nevei.

www.nfu.hu
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja. Olyan honlapot találunk itt, ahol megtalálhatók az I. Nemzeti Fejlesztési Terv felhasználásának napi statisztikái, valamennyi nyertes pályázat főbb adatai, a fejlesztéspolitikai dokumentumok társadalmi egyeztetésének eredményei. A weblap szolgáltatásai egyaránt segítik a pályázni kívánó és a már nyertes pályázókat egy új, európai Magyarország felépítésében.

 

Álláskeresés

www.nlcafe.hu/allaskereso
A Nők Lapja Cafe Álláskeresés rovata összegyűjti az állásközvetítők ajánlatait, és egy közös felületet biztosít az állásajánlatok böngészéséhez. Regisztrálás után e-mailben értesítik a felhasználót az őt érdeklő lehetőségekről. A részletes keresés történhet érdeklődési terület, nyelvtudás, lakhely, képzettség, pozíció szintje, cégnév és kulcsszavak alapján, s az ajánlatok közt külföldi lehetőségek is szerepelnek.

www.jobpilot.hu
A Jobpilot Magyarország Kft. célja, hogy mind az álláskeresőknek, mind az állást ajánló cégeknek hatékony segítséget nyújtson az Interneten keresztül céljaik elérésében. Az állásajánlatok közötti böngészéskor a teljes nemzetközi adatbázist érhetjük el, a kulcsszavas keresésnél kizárólag a magyar hirdetéseket. A regisztráció után saját személyes keresőprofilt hozhatunk létre, és akár önéletrajzot is feltölthetünk.

www.multijob.hu
A Multijob Kft. oldalán magyar állásajánlatok között tallózhatunk, ezen belül hirdetők, területi megoszlás és végzettség szerinti kategóriákban. Önéletrajz adatbázisukba az álláskeresők feltölthetik adataikat, amelyhez segítséget is kaphatnak: az Europass önéletrajz-sablon letöltésével és az útmutató segítségével szabványos és az Unió által is elfogadott CV-t nyújthatnak be leendő munkaadóiknak.

www.profession.hu
A profession.hu egy álláshirdető oldal, egy médiafelület, ahol a munkaadók igény szerint jelentethetnek meg álláshirdetéseket. A Profession.hu oldalon a munkavállalók feltölthetik önéletrajzukat (amelynek megírásához segítséget is nyújt az oldal) és motivációs levelüket, mely alapján a munkaadók könnyedén megtalálhatják őket.

 

Állattenyésztés

www.haziallat.hu
Társállatok tartásáról, gondozásáról szóló cikkek, információk. Állatorvosi tanácsadás, eseménynaptár, állatkereső.

 

Csillagászat

www.mcse.hu
Magyar Csillagászati Egyesület honlapja. Hírek, egyesületi információk, a Meteor csillagászati évkönyv teljes anyaga, jelenségnaptár.

 

Életrajz

www.pim.hu
A Petőfi Irodalmi Múzeum honlapja. Az "Adatbázisaink" menüpontban található a Magyar Életrajzi Index, amely alapadatokat és forrásokat közlő, teljességre törekvő munka. Tucatnyi más jellegű életrajzi adatbázist is lelhetünk itt.

 

Enciklopédiák, általános lexikonok, szótárak

www.wikipedia.hu
A Wikipédia egy többnyelvű projekt, amelynek célja egy teljes és pontos nyílt tartalmú lexikon elkészítése. Akár nyelvtanulás gyakorlásához is alkalmas.

www.sztaki.hu
A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete által működtetett oldal. Az Intézet hívta életre Magyarország legnépszerűbb - immár több, mint 10 éve létező - ingyenes, internetes szótárát.
Szótárai: angol-magyar és magyar angol (185.000 szópár), német-magyar és magyar-német (41.000 szópár), francia-magyar és magyar-francia (10.000 szópár), holland-magyar és magyar-holland (145.000 szópár), olasz-magyar és magyar-olasz (16.000 szópár, 8.000 szólás), lengyel-magyar és magyar-lengyel (12.000 szópár), Webster's Ninth New Collegiate Dictionary (angol értelmező szótár 128.000 definícióval).

hallatlan.hu
Ezen az oldalon a magyar jelnyelv hatékony oktatási formáját alakították ki elsősorban halló, a jelnyelv iránt érdeklődő emberek számára. A jeleket néhány másodperces videó mutatja be folyamatos ismétléssel így a vizuális kommunikációhoz szükséges mimika, gesztikuláció könnyedén elsajátítható. A témakör kiválasztása után a videóablak fölött megjelenő listából jelölhetjük ki annak a szónak a megjelenítését, amire kíváncsiak vagyunk, az esetleges szinonimákat a videóablak alatt találjuk.

 

Európai Unió

europa.eu/index_hu.htm
Az Európai Unió hivatalos oldala. Hírek, szolgáltatások, az EU intézményei, dokumentumok. Minden, ami EU.

www.euvonal.hu

Tények az EU-ról. Mindennapok az EU-ban. Minden, amit tudni kell a tagországokról - ízelítő a honlap kínálta lehetőségekből. Kérdéseket tehetünk fel a lapon keresztül, a válaszokat kategóriákba sorolva böngészhetjük.

www.eu.hu
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete oldala. Háttéranyagok, sajtóközlemények, pályázati felhívások, EU-információs hálózat.

www.nfu.hu
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség portálja. Megtalálhatók az I. Nemzeti Fejlesztési Terv felhasználásának napi statisztikái, valamennyi nyertes pályázat főbb adatai, a fejlesztéspolitikai dokumentumok társadalmi egyeztetésének eredményei. A weblap szolgáltatásai egyaránt segítik a pályázni kívánó és a már nyertes pályázókat.

europa.eu/whoiswho
Az Európai Unió hivatalos név-és címjegyzéke. Kereshetünk egy adott személyre, szervezeti egységre (pl. kiadóhivatal) vagy szervezeti hierarchia szerint (pl. Európai Bizottság).

www.euroinfo.hu
Az Európai Unió, az OECD, a Világbank, az Európa Tanács, az IMF és az Északi Tanács hivatalos kiadványainak magyarországi forgalmazója. Tájékozódhatunk a kiadványokról, rendelési lehetőséggel. Innen nyílik az Európa Szerver, a legnagyobb magyar nyelvű internetes adatbázis az Európai Unióról. A szerver csak előfizetéssel látogatható, ám kérésre 1 napos ingyenes belépést biztosítanak!

www.bruxinfo.eu
A brüsszeli European Information Service partnerportálja. EU-aktualitásokra és háttéranyagokra szakosodott internetes honlap, amely napi EU-hírszolgáltatást és heti kétszeri frissítésű online újságot kínál egy felületen. Kiemelt figyelmet szentel az EU-támogatásokkal, valamint az EU egységes piac szabályozásával összefüggő témáknak, platformot kínál EU-kutatási eredményeknek.

www.europass.hu
Az egységes Európa tagállamainak oktatási rendszerei különböznek egymástól. A végzettségek valamint a bizonyítványok, oklevelek formája, tartalma és a hozzájuk kapcsolódó szakmai, gyakorlati tudás országonként eltérő. Az Európai Parlament annak érdekében, hogy elősegítse képesítési rendszerek, bizonyítványok, szaktudások és kompetenciák átláthatóságát, a tagállamok közötti munkavállalási és tanulmányi célú mobilitást, 2005. január 1-től bevezette az Europass keretrendszert. Célja, hogy elősegítse a szaktudás külföldi megismertetését és ezáltal az elismerését/elismertetését. Uniós szinten egységes formátumban összehasonlíthatóvá, megismerhetővé teszi az egyén szaktudását, végzettségét, nyelvtudását, szakmai tapasztalatait. Tájékoztat, információt ad a hazai képzésekről, a képzést és kompetenciákat érintő változásokról, valamint a külföldön megszerzett képesítésekről.

 

Faipar

www.faipar.hu
Asztalosipari, faipari portál, terjedelmes cikkanyaggal, az ide vonatkozó joganyagokkal.

 

Fényképezés

www.digiretus.hu
Az oldal célja, hogy a digitális fotózással foglalkozó amatőrök számára segítséget nyújtson a számítógépes képszerkesztés és képjavítás világában. Tanácsok, tippek ahhoz, hogy miként tehetjük még nagyszerűbbé az elkészült fotókat.

 

Festészet

www.hung-art.hu
Képzőművészet Magyarországon, a román kori kezdetektől a 20. század közepéig. 5100 kép nagyon jó minőségű megjelenítésben, kereshető adatbázisban.

www.wga.hu
A Web Művészeti Galéria az európai festészet és szobrászat 12-19. század közepe időszakában keletkezett műveinek virtuális múzeuma, amely egyben kereshető adatbázis is, 11.000 képet tartalmaz. Induláskor angol nyelven jelentkezik, de átállítható magyarra is.

 

Filmművészet

www.port.hu
Magyarországon bemutatott és forgalmazott filmek adatbázisa, a közreműködők adatain kívül a legtöbb filmhez ismertetőket, kritikákat is alkalmaz.

www.magyar.film.hu
Filmes folyóirat, az aktualitások, hírek mellett nagyobb lélegzetű, igényes tanulmányok, írások is találhatók itt.

www.imdb.com
Adatok, képek híres és kevésbé ismert filmekről, tv-sorozatokról. A film tartalma, párbeszédek, díjak, kritikák. Az oldal külön érdekessége, hogy szavazhatunk is kedvenc filmjeinkre. Színészek, filmes szakemberek életrajza a világ minden tájáról. Angol nyelvű.

 

Folklór

www.folkradio.hu
Népzenét sugárzó nonprofit internetes rádió. Dalszövegkereső, folkrendezvények naptára, hírek, sajtószemle, linkgyűjtemény.

 

Földrajz

www.terkepcentrum.hu
Európa, Magyarország és Magyarország 3150 településének térképe. A térképek kicsinyíthetők, nagyíthatók, nyomtathatók.

 

Gasztronómia

www.mindmegette.hu
Szakácskönyvportál, a receptkereső mellett számos gasztronómiai írással.

www.konyhamester.hu
Receptadatbázis tápanyag-számítási segédanyagokkal és a magyarországi gasztronómiai fesztiválok részletes naptárával.

www.balatoniborasz.hu
Borkedvelőknek, borturistáknak készült oldal. Az ország különböző borvidékei között tallózhatunk, emellett szállások, borszaküzletek és borászok elérhetőségeiről is tájékozódhatunk. Cikkeket olvashatunk a borról, szőlőről… mindenről, ami bor.

 

Gazdaság

www.uzletinegyed.hu
Gazdasági hírek, cikkek, tőzsdei befektetési adatok, valuta- és devizaváltó, lakáshitel és bankbetétkereső

www.mnb.hu
A Magyar Nemzeti Bank honlapja. A jegybanki alapkamat alakulása 1990-től, az infláció mértéke (fogyasztói árindex) 1993-tól havi és ágazati bontásban. Napi árfolyamok lekérdezésének lehetősége.

www.bet.hu
A Budapesti Értéktőzsde honlapja. Tájékozódhatunk a BÉT szervezeti felépítéséről, történetéről, emellett friss híreket kapunk a részvények forgalmáról és a kereskedésről.

 

Gyűjteményes művek

www.radio.hu
A Magyar Rádió weboldala. A híranyag mellett számos kulturális, ismeretterjesztő, dokumentum- és magazinműsor ismertetője és teljes szöveges leirata is olvasható. Szabadszavas keresővel rendelkezik. A Hangtárban minden műsor meghallgatható az elhangzást követően 6 hónapig.

www.mtv.hu
A Magyar Televízió weboldala. A napi műsorokon túl a sorozatokról, és a magazinműsorokról is tájékozódhatunk. Szabadszavas keresővel rendelkezik. A keresés eredménye lehet szöveges hír, de a TV-ben látott adásrészlet is.

www.hirado.hu
A legfontosabb napi hírek, minden témában: kül- és belpolitika, időjárás, sport, bulvárhírek.... Bekapcsolhatja a Híradó on-line adását, kereshet a régebbi hírek, videók között.

www.nda.hu
A Nemzeti Digitális Adattár kulturális örökségünk digitalizált értékeihez biztosít széles körű hozzáférést. Az NDA az Interneten elérhető magyar nyelvű és magyar vonatkozású kulturális tartalmakat (pl. virtuális könyvtárak, múzeumok, műsor- és egyéb archívumok stb. digitális dokumentumait) katalogizálja, s egy közös keresőfelületen közvetlenül elérhetővé teszi azokat.

www.nava.hu
A Nemzeti Audiovizuális Archívum a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány archívum. Gyűjtőkörébe tartoznak az országos földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású műsorai. A NAVA olyan az elektronikus műsorok számára, mint az Országos Széchényi Könyvtár a nyomtatott kiadványok, vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar filmek számára. Ilyen kötelespéldány archívum eddig Magyarországon nem létezett. A NAVA különlegessége, hogy gyűjteményéhez on-line hozzáférést biztosít a törvény szabta kereteken belül. A gyűjtemény anyaga csak ún. NAVA-pontokon nézhető, de letöltése, egyéb felhasználása tilos!

 

Haditechnika

www.harcirepulo.hu
Adatbázis részletes magyar nyelvű leírásokkal, valamint több mint 1000 színes kép, ábra.

 

Hivatalos ünnepségek, évfordulók, jubileumok

www.ezenanapon.hu
Részletes keresési lehetőség az év bármely napjára vonatkozó évfordulókra, történelmi eseményekre.

www.unesco.hu
Az ENSZ által elismert nemzetközi napok, évek, évtizedek teljes körű felsorolása.

www.okoszolgalat.hu
Örökzöld eseménynaptár az "Adatbázis" menüpontban, környezet- és természetvédelmi világnapok, évfordulók.

jelesnapok.oszk.hu
A Jeles napok a kalendárium, a világi és egyházi ünnepek, a történelmi és egyéb évfordulók témakörében készült, több műveltségterületen is használható oktatási segédanyag. A virtuális szöveggyűjtemény és multimédia összeállítás elsősorban a tanórák színesítését, óravázlatok készítését, tananyagrészletek kibontását, az ünnepségek szervezését segítheti elő, gazdag merítést biztosítva a különböző iskolai vetélkedőkhöz, szabadidős programokhoz is.

 

Honvédelem, hadtudomány

www.honvedelem.hu
A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium lapja. Hírek, információk, sajtószemle, pályázatok.

 

Írásrendszerek

www.rovidites.hu
A weboldalon kategóriákba sorolva találhatók a hazai szaknyelvekben, a magyar köznyelvben és szlengben előforduló rövidítések.

 

Irodalom

www.irodalmiakademia.hu
Digitális Irodalmi Akadémia. Kortárs magyar szépírók műveinek hatalmas tára. A digitalizált könyvek mellett az alkotók életrajza, bibliográfiája, és a róluk szóló szakirodalom jegyzéke is megtalálható. Jól strukturált keresőrendszere van.

www.fszek.hu
Irodalmi kritikák, tanulmányok bibliográfiája. Az on-line változat az "Adatbázisaink" menüpontban található a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár lapján.

www.kontextus.hu/laptarlat/laptar_ir.html
Kurrens magyar irodalmi, kulturális, művészeti folyóiratok gyűjteménye.

www.kontextus.hu/kia/kia.php
Kortárs magyar írók, költők és irodalmi szakemberek (országhatáron belüli és határon túli szerzők egyaránt) adatbázisa, sok keresési szemponttal.

www.zsellerek.hu
Az ajkai székhelyű Fekete István Irodalmi Társaság honlapja. Feladata Fekete István irodalom- és természetszerető hagyományainak ápolása és folytatása. Olvashatunk a Társaság történetéről, kiadványairól, friss hírekről.

 

Jog, jogtudomány

www.magyarorszag.hu/kereses/jogszabalykereso
A Hatályos jogszabályok elektronikus gyűjteménye a mai napon hatályos állapotukban tartalmazza - az önkormányzati rendeletek kivételével – az összes jogszabályt és az állami irányítás egyéb jogi eszközének szövegét, az esetleges módosításokkal egységes szerkezetben.

kozugy.kerszov.hu
Törvényeket és Országgyűlési határozatokat kereshetünk a CompLex Kiadó Kft. Közlönytár adatbázisában. Frissítés havonta egyszer történik, a CompLex Jogtár lemez zárását követően. A jogszabályok az elfogadott és kihirdetett szöveggel megegyeznek, de a módosításokat nem tartalmazzák. Egységes szerkezetű, naprakész szövegek a CompLex Jogtáron és az Online Jogtáron találhatók.

www.1000ev.hu
Jogtörténeti oldal, amely Magyarország törvényeit tartalmazza 1000-2003-ig.

www.magyarorszag.hu
Letölthető űrlapok, nyomtatványok, minta-adatlapok egy helyen állampolgárok számára.

 

Kémia

www.kfki.hu/~cheminfo
Chemonet - kémiai információs rendszer. Cikkek, publikációk, kémikusok arcképcsarnoka, kémiatörténeti írások, kutatóhelyek címjegyzéke, egyetemi jegyzetek, előadások, molekulaképtár.

 

Kommunikáció

www.hullamvadasz.hu
A magyar média portálja. Az adatbázisban sajtóorgánumok, televízió-csatornák, rádióállomások és egyéb, a médiához kapcsolódó intézmények adatait találhatjuk, a témához kapcsolódó bőséges híranyag szintén kereshető. Médiafogalmak enciklopédiája, frekvenciakereső, állomáskereső, térképi megjelenítések, vonatkozó törvényi szabályozások.

www.miillik.hu
Kit hogyan köszönthetünk? Mi lenne a helyes viselkedés utazás, vásárlás, és hivatali ügyintézés közben? Milyen megszólításokat használhatunk ma és vajon milyeneket használtak régen? Naponta felvetődhetnek ezek a kérdések bennünk. A szabályok átértékelődtek és mostanában arra hivatkozunk, hogy nem érünk rá odafigyelni másokra, a részletekre. Ez a weboldal ehhez ad segítséget, bemutatva a helyes és ajánlatos cselekvéseket.

 

Könyvtárak

www.mek.oszk.hu
A Magyar Elektronikus Könyvtárban csak magyar nyelvű vagy magyar ill. közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentumok kapnak helyet: elsősorban szöveges művek, kisebb részben pedig térképek és kották. Gyűjtik továbbá az elektronikus újságokat és folyóiratokat, valamint egyéb, könyvtári szempontból érdekes információforrások, szolgáltatások és dokumentumok címeit is.

www.oszk.hu
Az Országos Széchényi Könyvtár honlapja. Gyűjti a magyar és magyar vonatkozású írott kulturális örökség tárgykörébe tartozó dokumentumokat.

www.matarka.hu
Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa, általában 5-10 évre visszamenőleg.

www.epa.oszk.hu
Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis, amely a magyar vonatkozású elektronikus időszaki kiadványok gyűjtőhelye.

www.konyvkereso.hu
A legteljesebb hazai könyves adatbázis, ahol a könyvkeresésen, rövid ajánláson túl meg is rendelhetjük a kiadványt.

 

Kultúra

www.papiruszportal.hu
A Papiruszportál.hu Kulturális Honlapot az Irodalmi Vademecum és a Papirusz.hu Kulturális Portál szerkesztősége Lehotka Gábor és Mika Róbert vezetésével hozta létre. A honlap folytatni kívánja a két korábbi orgánumnál elkezdett munkát, és – az újságíró-etikát tiszteletben tartva – csak saját kútfőből származó írásokat jelentet meg, illetve másodközlésnél az eredeti forrást feltünteti, a szerző beleegyezését kikéri. Higgadt hangvételű, a napi politikától távolságot tartó, a kulturális értékekre, hagyományokra összpontosító médiumként óhajt tevékenykedni, s írásaival a magyar – nem csupán fővárosi – kulturális élet egészét kívánja lefedni. Könnyű- és komolyzenei hírekkel, kiállításajánlókkal, nyelvészeti cikkekkel és sok-sok irodalmi, kulturális csemegével várja látogatóit.

www.kultura.hu
Film, színház, tánc, zene, irodalom, képzőművészet, történelem – ezekben a témakörökben tájékozódhatunk az oldalon. Érdekes cikkek, programajánlók és programkereső áll rendelkezésünkre. Az oldal fenntartója az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

 

Matematika

www.komal.hu
Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok. A nagy múltú folyóirat on-line változata teljes szövegű cikkekkel, aktuális hírekkel, információkkal.

 

Mérnöki tudományok

www.omikk.bme.hu
Az ország legnagyobb műszaki könyvtára, amely szolgáltatásokat nyújt a műszaki, gazdasági témákban és az élettelen természettudomány területén. On-line katalógus és saját építésű adatbázisok állnak a honlapot felkeresők rendelkezésére.

 

Meteorológia

www.met.hu
Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja. Ezen az oldalon megtalálható mindaz, ami a megbízható meteorológiai információk előállításának hátterében áll: az intézmény hagyományai, szervezeti felépítése, tevékenységének sokszínűsége, a tudományos munka jellege és eredményessége. Időjárási események, előrejelzés, helyzetkép, műholdfelvételek.

www.wunderground.com
Időjárási adatok a világ országairól, magyar nyelvű felülettel is.

 

Mezőgazdaság

www.akii.hu
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet gazdasági és agrárpiaci információkat szolgáltat, többek között a mezőgazdasági termények aktuális piaci árait.

www.agrarkapu.hu
Minden részterületre kiterjedő portál, elsősorban mezőgazdasági termelők részére. Szakmai adatbázis, cikkek, írások, riportok, gazdasági jelentések, információk, pályázatok, szaktanácsadás, on-line áruház.

www.omgk.hu
Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ, országos feladatkörű, nyilvános, tudományos szakkönyvtár. Az agrárágazat legjelentősebb gyűjteménye. On-line elérhető a könyvtár katalógusa és a Magyar Mezőgazdasági Bibliográfia is.

 

Munkaügy

www.emma185.hu
Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis. Munkaviszonnyal kapcsolatos információk munkáltatók és munkavállalók számára. A munkavállalók közvetlenül ellenőrizhetik, hogy rendben van-e az egészség- és nyugdíjbiztosításuk.

 

Múzeumok

www.museum.hu
A magyar múzeumok honlapja, teljességre törekvő gyűjtemény. Intézményismertetők, hírek, beszámolók kiállításokról, eseménynaptár.

www.museum.herend.com
A Herendi Porcelángyár honlapjára juthatunk el innét. Megismerkedhetünk a gyár történetével, adattáraival, műtárgyaival, részt vehetünk egy virtuális múzeumlátogatáson. A Közönségszolgálat menüpont alatt pedig a múzeum nyitva tartásáról, belépődíjairól kapunk részletes tájékoztatást.

www.postamuzeum.hu
A Hírközlési Múzeum Alapítvány honlapján az ország különböző tájain található postamúzeumokról tájékozódhatunk. Emellett két virtuális kiállításon vehetünk részt: a Fotótár több mint 5.000 fényképe a fényképezés történetének képi dokumentációja az 1870-es évektől napjainkig, a Telefónia Múzeum oldalain pedig a távközlés történetével ismerkedhetünk meg.

www.vmmuzeum.hu
A Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság oldalán a megyében található múzeumokról, kiállításokról és rendezvényekről kapunk információkat. A honlapon három adatbázis (Nemzetiségi Fotótár, Népi Gyógyászati Fotótár és a Boszorkányperek Katalógusa) várja a látogatókat.

 

Művészetek

www.muveszetek.hu
Kimerítő linkgyűjtemény a művészet különböző témaköreiben. Magyar művészek és alkotásaik a világhálón.

www.artportal.hu
Kortárs magyar művészet: intézmények, művésztelepek, szervezetek bemutatása. Bőséges válogatás a Kortárs magyar művészeti lexikon anyagából.

www.mke.hu
A Magyar Képzőművészeti Egyetem könyvtára. A katalógus mellett még a könyvtári képadatbázisban is lehet keresni.

www.hermitagemuseum.org
Az Ermitázs honlapja. A múzeum kincsei között böngészhetünk, leírásokat olvashatunk róluk. Angol és orosz nyelven érhető el.

 

Nemzeti kisebbségek

www.hhrf.org/htmh
A Határon Túli Magyarok Hivatalának honlapja. Hírek, események. amelyek a Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő magyarság társadalmi, politikai, gazdasági, vallási és kulturális életére vonatkoznak. Kormányzati információk, dokumentumok, felhívások, térképek, nemzetközi dokumentumok.

www.hhrf.org
Magyar Emberi Jogok Alapítvány. Nemzetközi szervezet a Kárpát-medencében kisebbségben élő magyarság megsegítésére, támogatására és emberjogi helyzetének javítására. Tájékoztatja a nemzetközi emberjogi, kulturális és társadalmi szervezeteket és a sajtóközvéleményt. A határon túli magyar sajtó széles körű gyűjteménye.

www.umiz.at
Az alsóőri (Burgenland) Magyar Média- és Információs Központ internetes oldalára juthatunk el. A Központ célja a regionális kulturális örökség megőrzése. Különböző adatbázisokkal (ausztriai magyar kisebbségi egyesületek adatai, burgenlandi többnyelvű helységnévtár, Burgenland magyar történelme, képarchívum, magyar receptek németül, külföldi magyar kisebbségi linkgyűjtemény), magyar-német és német-magyar szótárral állnak az internetezők rendelkezésére. Az e-ducation menüpontban pedig német nyelvtudásunkat tehetjük próbára, vagy digitalizált könyveket olvashatunk.

 

Nevelés és oktatás

www.oki.hu
Pedagógiai, közoktatási tárgyú cikkek, tanulmányok nagy mennyiségben, szabadszavas keresési lehetőséggel. Az Új Pedagógiai Szemle című folyóirat teljes tartalma is szabadon kereshető. Az adattár részben tantervek teljes terjedelemben, EU dokumentumtár, a kétszintű érettségivel kapcsolatos anyagok, közoktatási szótár.

www.sulinet.hu
A legnagyobb, legrészletesebb közoktatási portál hírekkel, információkkal, tananyagokkal, az iskolai oktatás minden területére kiterjedően.

www.felvi.hu
A hivatalos felsőoktatási portál, a Felsőoktatási felvételi tájékoztató on-line változata számos információval kiegészítve, például felvételi ponthatárok.

www.kir.hu
Tanügyigazgatási szakportál. Magyarország közoktatási intézményeinek hivatalos jegyzéke, számos szempont alapján kereshető adatbázis.

www.opkm.hu
Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum a neveléstudomány és a közoktatás magyarországi információs, neveléstörténeti és kulturális központjának honlapja. On-line katalógus és más adatbázisok.

 

Növénytermesztés

www.edenkert.hu
Hobbikertész magazin cikkekkel, ismertetőkkel, kereskedők, szolgáltatók szaknévsora.

 

Orvostudomány

www.informed.hu
Nyitott egészségügyi-orvosi portál, számos kapcsolódó oldallal. A kapcsolódó oldalak külön szakterületeket dolgoznak fel (pl. májbetegségek, AIDS). Természetgyógyászati anyagokat is tartalmaz. Teljes szövegű kereső számos orvosi folyóiratban és az MSD Orvosi kézikönyv a családban című műben.

www.medinfo.hu
Az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet weboldala. Kereshetünk a Magyar Orvosi Bibliográfiában is. Cikkgyűjtemény, a lakosság számára civil szervezetek, egészségügyi és szociális szolgáltatások elérhetőségei, valamint a vonatkozó jogszabályok gyűjteménye.

drinfo.hu
Minisztériumi honlap, amely segítséget nyújt egészséggel, egészségüggyel, betegséggel kapcsolatos gondok megoldásához. Gyógyszerekről szóló információk, az egészségügyi és a szociális ellátórendszer részletes ismertetése.

www.hazipatika.com
Kiterjedt adatbázis a vény nélkül kapható gyógyszerekről, írások, cikkek betegségekről, egészségmegőrzésről, életmódról.

www.terapia2008.hu
Az egészségügyben tapasztalható változásokról tájékoztat az oldal. Megnézhetjük, melyik kórház milyen ellátást nyújt, emellett gyógyszerár kalkulátort is találunk a lapon. Kérdéseket tehetünk fel, vagy a már megválaszolt kérdésekre adott válaszokat is elolvashatjuk.

 

Rendőrség

www.rendorseg.hu
Hivatalos oldal. Hírek, tudnivalók, publikációk a magyar rendőrségről, bűnügyi statisztikák, a KRESZ teljes szövege, bűnmegelőzés, körözések, rendőrsajtó.

 

Sport

www.nemzetisport.hu
A patinás lap webes kiadása, aktuális sporthírek minden mennyiségben. Adatbank és sportlexikon sok-sok információval.

www.olympic.org
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság angol nyelvű honlapja, az olimpiák, sportolók, sportágak, eredmények és az olimpiai jelképek páratlanul gazdag adattárával.

www.mob.hu
A Magyar Olimpiai Bizottság honlapja. Hírek, események, aktualitások, sporteredmények és kitüntetések adatbázisa.

www.budapestiolimpia.hu
A Budapesti Olimpiai Mozgalom hivatalos honlapja. Tájékozódhatunk a BOM rendezvényeiről, tallózhatunk a sajtóközleményekben, de akár a mozgalom támogatói között is regisztráltathatjuk magunkat.

 

Statisztika, demográfia

www.ksh.hu
A Központi Statisztikai Hivatal oldala, amely számos ingyenesen hozzáférhető táblát, módszertant tartalmaz. Népszámlálási adatok, statisztikai térképek, osztályozási számok (SZJ, TEÁOR, stb.) között böngészhetünk.

portal.ksh.hu
A Magyar Köztársaság Helységnévtára. A települések hivatalos oldalai, közigazgatási rang, KSH-kódok, terület nagysága, lakónépesség száma, nemzetiségi és vallási megoszlás, a településhez tartozó külterületek.

 

Szervezetek, pályázatok, cégek

www.nonprofit.hu
Civil szervezetek működéséhez szükséges információk, hírek, tudnivalók, képzések, kiadványjegyzékek. Egyesületek, alapítványok adataira kereshetünk.

www.pafi.hu
Pályázatfigyelő honlap, ahol pályázati kiírások és eredmények települések, intézmények, közösségek, egyének számára.

www.sansz.org
Pályázati és nonprofit portál. Alapítványi, pályázati adatbank, minisztériumi pályázatkövető adatbázis.

www.internettudakozo.hu
Az egyik legnagyobb magyar internetes cégadatbázis. Földrajzi hely, cégnév, termék, márka és egyéb más szempont szerint kereshetünk.

www.mkik.hu
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oldala egy országosan egységesen működő portál-rendszer része, amely lehetővé teszi, hogy az országos vagy bármely területi kamara honlapját felkeresve a vállalkozók közel azonos rendszerbe szervezett gazdasági információkat találnak. Az állandó tartalmak mellett naponta frissített hírek, információk is fellelhetők. A kamarai honlap felépítése lehetővé teszi, hogy bizonyos információkhoz azonosító és jelszó birtokában csak a kamarai tagok férhessenek hozzá, de hírlevelet is kérhetnek a kamarától. Az Üzlet@hálón elnevezéssel indult el az az országos kamarai üzleti adatbázis, amely több mint 40.000 kamarai tag adatait tartalmazza, továbbá lehetővé teszi, hogy saját honlappal nem rendelkező vállalkozások is fellelhetők legyenek az Interneten, a már portállal rendelkezők pedig egy újabb megjelenési lehetőséget kapnak. A vállalkozások alapadatai mellett termékekre, szolgáltatásokra, üzleti ajánlatokra vonatkozó adatok is. A www.veszpremikamara.hu a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara oldalához vezet.

 

Színházművészet

www.szinhaz.hu

Magyar Színházi Portál. Műsor, intézmények, színészek, színházi emberek adattára. A színházi szaklapok is elérhetők innen.

 

Szociális gondoskodás. Fogyasztóvédelem

www.nfh.hu
Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség oldala. Fontos információk, ismertetők, vonatkozó joganyagok.

www.eum.hu
Az Egészségügyi Minisztérium oldalán találhatók azok az általános információk, amelyek betekintést engednek a tárca régmúltjába, jelenlegi kormányzati funkcióiba, szervezeti struktúrájába, a miniszter felügyelete alá tartozó intézmények körébe, valamint a tárca munkáját segítő szakmai bizottságok munkájába. A kormány egészségpolitikájáról, egészségügyi reformjáról és népegészségügyi programjáról is tájékozódhatunk.

www.oep.hu
Az oldal naprakész, hasznos információk közreadásával igyekszik átfogó tájékoztatással szolgálni mind a lakosság, mind pedig az egészségügyi szolgáltatók felé, információt, segítséget adni a felmerült problémák megoldásához. Megismerkedhetünk az egészségügyi ellátások igénybevételének feltételeivel Magyarországon és az EU-ban, nyomtatványokat tölthetünk le, de az Egészségbiztosítási Közlönyt is olvashatjuk.

 

Társadalomtudományok

www.fszek.hu
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár SzocioWeb adatbázisa a magyar és a magyar vonatkozású külföldi szociológiai irodalom válogatott bibliográfiai adatbázisa, amely több, mint 30 évet reprezentál és csaknem 120.000 tételt tartalmaz.

www.szochalo.hu
Cikkek, írások a társadalomtudomány teljes köréből. A szociális intézmények tára.

www.kontextus.hu/laptarlat/laptar_tt.html
Kurrens magyar társadalomtudományi folyóiratok gyűjteménye. Témák: történelem, politika, gyermekvédelem, vallás, művelődésügy, néprajz.

 

Természetvédelem

www.greenfo.hu
Zöldiránytű a neten. Nagyon bőséges híranyag, elsősorban a lakosságot érintő témákban. Adatbázisok, természetvédelem, vonatkozó jogszabályok, természet- és környezetvédelmi linkek, zöld szervezetek programjai.

 

Történelem

www.mult-kor.hu
Ezen internetes médium célja egy portálszerűen rendezett, történelmi kiadvány megjelentetése, amely a múltról szóló információkat megszelídített formában, napi frissítésben, magyarul közvetíti az érdeklődők és a szakmai közösség számára. A Múlt-kor oldalain nem valamilyen romantikus vagy egzotikus letűnt világot idéz meg, hanem - az európai civilizáció arroganciájának is tükröt tartva - a történelmi hagyományhoz, vagy hagyományokhoz való bonyolult viszonyunkkal kíván szembesíteni, tárgyszerűen, tudományos népszerűsítő szemlélettel.

www.piramisok.hu
Az ókori Egyiptomról az Interneten megtalálható információkat rendszerezi a honlap, amelynek látogatói műholdképeken keresztül meg is nézhetik a helyszíneket. Az általános információkon túl a linkgyűjtemény segítségével megtudható, hogy egyes helyszínekhez milyen könyvek és milyen múzeumi tárgyak köthetők. Jelenleg a honlapon 60 helyszínhez több mint félezer link kapcsolódik.

www.titteleki.hu
TIT Teleki László Ismeretterjesztő Egyesület honlapja. A Segédletek a történelemhez link alatt a történelmet aktívan tanuló, valamint az ezen tudományág iránt érdeklődő látogatók számára kívánnak némi segítséget nyújtani. A szerkesztők igyekeznek a magyar, illetve egyetemes történelem egyes időszakairól alkotott képet ezáltal is teljesebbé tenni. Az egyes témakörök korszakonként, időrendi sorrendben kerültek rendezésre.

www.abtl.hu
A cím az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára lapjait takarja. A levéltár őrzi és kezeli a törvényben meghatározott volt állambiztonsági szervek 1944. december 21. és 1990. február 14. között keletkeztetett iratait, valamint az egyes fontos, valamint közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyeket ellenőrző bizottságok iratanyagát. Információkat kaphatunk a levéltárról, az iratokban való kutatás módjáról éppúgy, mint az itt őrzött anyagokról.
Ezekben a hetekben természetesen az 1956-os események állnak a középpontban. Kiemelkedik a Virtuális kiállítás, amely a tavaszi élő kiállítás anyagát dolgozza fel: fényképeket, röplapokat, dokumentumokat böngészhetünk, hogy jobban megismerjük a kort. A fényképek gyűjteményét közvetlenül a forradalom leverése után, az ún. nyomozati szakaszban hozták létre, amikor vagy a szereplők helyszínenkénti azonosítása volt a cél, vagy az „ellenforradalom pusztítását” voltak hivatva demonstrálni az összeállítások.

www.rev.hu
Az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete (röviden az ’56-os Intézet) lapjára juttat el a link. Az oldal napi frissességgel számol be a részben az Intézet által is szervezett programokról, eseményekről. A lapok valóságos interaktív történelemkönyvet tartalmaznak, amelyet fellapozva sok linkkel, eseménynaptárral kiegészítve olvasható el 1956 hiteles története. A Magántörténelem, 1956 és a Kádár-korszak című menüpontban pedig 39 kortanú vallomása található meg. 

www.1956.hu
A honlap az 1956-os magyar forradalomról szól, hétköznapi emberekkel ismertet meg. Az egykori forradalmárok arcát és sorsát bemutató portrék és tanúvallomások mellett itt található az „1956 Budapest - arcok és sorsok” című könyv internetes változata, a teljes interjúkkal, számos kép- és hangrészlettel.

www.emlekezet.hu
A Nemzeti Emlékezet Program oldala, amely egy családtörténet - feldolgozó programot rejt. Itt történészek, történelem tanárok segítenek sok-sok szülőt, nagyszülőt, gyermeket, unokát abban, hogy személyes történetüket a nemzet történeteként élhessék meg.

 

Törvényhozó testületek

www.parlament.hu
Parlamenti Információs Rendszer. A képviselők, bizottságok adatai, felszólalások, viták, javaslatok, különféle dokumentumok sok szempont alapján kereshető részletes adatbázisa. Az Országház épületének ismertetése.

www.magyarorszag.hu
Kormányzati portál magyar állampolgárok számára. Ügyintézési leírások, cégkereső, gépjárműkereső, pályázati kereső, hivatalok adatbázisa. Kormány, minisztériumok, Európai Unió: adatok, EU-s ügyintézési leírások és egyéb információk.

 

Turizmus

www.vendegvaro.hu
Magyarország nagyon részletes, jól strukturált on-line útikönyve. Programok, szálláshelyek, műemlékek, látnivalók kereshetők kategorizáltan és szabadszavasan is.

www.udulesicsekk.hu
Az üdülési csekk igényléséről, felhasználásának módjairól tájékozódhatunk a lapon. Nyomtatványokat tölthetünk le, elfogadóhelyek között böngészhetünk.

www.itthon.hu
Szálláshelyek, kempingek, magánszállások, vendéglátóhelyek, gyógy- és wellnessfürdők szolgáltatásai között böngészhetünk, de körülnézhetünk a lovasturisztikai ajánlatokban is. De ha arra kíváncsi, hogyan és hová utazunk mi magyarok itthon, akkor arra is választ kap. Emellett pénzváltó, időjárás-jelentés és útvonaltervező segíti a nyaralás megtervezését.

www.kulugyminiszterium.hu
A Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának honlapja. Az "Utazási tanácsok és Információk" menüpont alatt részletes, aktuális tudnivalók külföldi utazásról és ingatlanvásárlásról magyar állampolgárok részére, de idegen országbeli turisták is tájékozódhatnak a Magyarországra való beutazással kapcsolatban.
Ezen kívül információkat találhatunk az Európai Unióval kapcsolatban is, így olvashatjuk az Európai Alkotmány vagy a Csatlakozási Szerződés szövegét.

 

Vadászat, halászat

www.vadaszlap.hu
Vadászattal kapcsolatos hírek, információk, trófearanglisták, vadászidény-naptár, jogi szabályozás.

www.haldorado.hu
Horgászatról szóló írások, információk, horgászvíz-adatbázis, rekordlista.

 

Vallás

biblia.hit.hu
A Biblia többnyelvű fordításai.

www.kereszteny.hu
Magyar keresztény portál. Adattárak, egyházak, oktatási intézmények, keresztény írások, elmélkedése, imák.

www.katolikus.hu
A Magyar Katolikus Egyház honlapja. Név- és címtár, miserend, búcsúnaptár, katolikus média, hírek.

www.lutheran.hu
A Magyarországi Evangélikus Egyház honlapja. Cikkek, írások, adattár, on-line hittan.

www.reformatus.hu
A Magyarországi Református Egyház honlapja. Az egyházat érintő jogszabályok, református média, intézmények, gyermekoldal.

www.zsido.hu
Magyar zsidó honlap, történelemmel, vallással, közösségi élettel, kultúrával kapcsolatos információkkal.

 

Vámigazgatás

vam.gov.hu
A Vám- és Pénzügyőrség lapja. Minden tudnivaló, dokumentum, híranyag, ami a vámszabályozással kapcsolatos.

 

Zene

www.hunmusic.hu
A Magyar Zenei Tanács az UNESCO Nemzetközi Zenei Tanácsának magyar nemzeti szekciója. Oldalukon tagjaikról, zenei eseményekről, intézményekről, versenyekről kaphatunk információkat.

www.bmc.hu
Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár. Kortárs zeneszerzők, előadóművészek, zeneművek és zenei intézmények adatbázisa.

www.muzsikakalendarium.hu
A Muzsika című folyóirat on-line változata, teljes szöveggel archivált lapszámokban szabadszavasan lehet keresni.

www.zeneszoveg.hu
Magyar dalok szövegeinek adatbázisa.

www.fsz.bme.hu
A gyűjtemény magja a körülbelül 30 éves barlangász szöveggyűjtemény, amelyet túrákon, kellemes hangulatú, emlékezetes tábortüzek mellett bővített az oldal létrehozója. A dalok témák szerint csoportosítva, szöveggel és kottával találhatók meg.

www.szepi.hu
A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium oldalán többek között a Nóták menüpontot ajánljuk, ahol számos dal, népdal szövegét és kottáját találhatjuk meg.

www.ringato.hu

Mikor is kezdődjék a kisgyermek zenei nevelése? Kodály erre így válaszolt: „...kilenc hónappal a születése előtt - tovább mennék: nem is a gyermek, az anya születése előtt kilenc hónappal kezdődik a gyermek zenei nevelése.” Ezért jó ha ismernek az édesanyák olyan gyerekdalokat, játékokat, magyar népdalokat és egyéb énekelhető zenei anyagot, ami ízléses, ennek a korosztálynak való, amivel elkezdődhet a zenei nevelés a családban. Ehhez nyújt segítséget ez az oldal, ahol gyermekdalokat, mondókákat találunk kottával és szöveggel. 

 

SZJA 1%

Kérjük, támogassa személyi jövedelemadója 1%-ával a Tapolcai Könyvtárpártoló Alapítványt! Adószám: 19261155-1-19

WIFI

WIFI routerünkön keresztül csatlakozhat a világhálóra saját hordozható számítógépével is.

© 2011 Wass Albert Könyvtár és Múzeum. Minden jog fenntartva. - A weboldalon található írott-, képi-, és hanganyagok csak a Wass Albert Könyvtár engedélyével jeleníthetőek meg más médiákban! Minden közlés esetén meg kell jelölni forrásként a www.vktapolca.hu internetes címet!